Nasze projekty

Projekty i wydarzenia, które są realizowane pod patronatem Fundacji Inter Art – Artystycznej Grupy Wsparcia.

09.10.2021 r. o godzinie 18:00 odbędzie się wernisaż wystawy z okazji 15-lecia Grupy Inter – Art!

Miejsce: Galeria Sztuki Nowy Warzywniak ul. Opata Jacka Rybińskiego 25 w Gdańsku przy Parku Oliwskim

Zapraszamy Was na wystawę zbiorową artystów wspierających działania Fundacji Inter Art – Artystyczna Grupa Wsparcia. Fundacja, którą mamy przyjemność prowadzić, powstała na fundamentach Grupy Inter – Art z Malborka, założonej w 2006 r.

W trakcie spotkania zaprezentowane zostaną prace 22 artystów. Wernisaż uświetni koncert przy dźwiękach gongów i mis tybetańskich.

Artyści i Artyski, dzięki którym ta wystawa mogła się odbyć (kolejność alfabetyczna):
Katarzyna Aszyk, Agnieszka Babińska, Badżi, Ruth Dillon, Katarzyna Efros/ Marry Lu, Piotr Ginal Ginalski, Joanna Jenczyk, Jacek Kiciński, Maciej Knap, Piotr Kutołowski, Piotr Łapiński, Mechan Producent Wycinanek, Daniel Nurzyński, Juliusz Julo Pyszyński, Jerzy Jurgen Rymar, Ronny Sen, Justyna Stasiak, Arkadiusz Trojanowicz, Michał Wasążnik, Patryk Wasążnik, Jakub Wasilewski, Anna Zawadzka

Każde z Was tworzy piękną sztukę, pokazując w niej cząstkę siebie. Dziękujemy!

Wystawa dostępna będzie od 9 do 31 października w Galerii Sztuki Nowy Warzywniak w Gdańsku Oliwie

Jakub Wasilewski i „Piękna Brzydota„.

Wernisaż odbył się 18.07.2021 r. w Galerii Sztuki Nowy Warzywniak w Oliwskim Ratuszu Kultury.

„Piękna Brzydota” wprowadza nas w świat osób z historią trudną, naznaczoną chorobą alkoholową, osób żyjących na ulicy. Jakub Wasilewski w twórczy sposób stara się odnaleźć piękno w ich zmęczonych życiem twarzach.

Rewelacyjne prace, które można nabyć u artysty!
Czekamy z niecierpliwością na kolejne dzieła!

Nasz nowy podopieczny – Arkadiusz Trojanowicz. Zobaczcie jego nowy projekt fotograficznyzrealizowany w ramach programu stypendialnego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Kultura w sieci. Cieszymy się i jesteśmy z Tobą, Arek!

Więcej o Arkadiuszu i jego pracach znajdziecie TUTAJ

Wielka Księga Anonimowych Depresantów zbliża się do kolejnego etapu, czyli druku!To dzięki Wam i Waszemu wsparciu! Jednak to nie koniec naszej pracy, kolejne pozycje czekają… Jeżeli możesz, wesprzyj!

Zbieramy fundusze na przetłumaczenie i wydanie Wielkiej Księgi Anonimowych Depresantów (Depressed Anonymous), Przewodnika do pracy nad 12 Krokami (The Depressed Anonymous Workbook), Medytacji na każdy dzień (Higher Thoughts for Down Days) oraz w miarę możliwości przetłumaczenie kolejnych pozycji wydanych przez Wspólnotę Anonimowych Depresantów w Stanach Zjednoczonych.

Pragniemy jako Fundacja Inter Art wesprzeć osoby borykające się z problemem depresji na dwunastokrokowej drodze zdrowienia.

Wystawa „Przejściowość” – w trakcie realizacji

Efekt 6 miesięcy spotkań z mieszkańcami Domu Brata Alberta – domu dla osób bezdomnych.
Termin bezdomności jest traktowany jako okres przejściowy. Niestety w wielu wypadkach okres ten wydłuża się lub staje się zwykłą codziennością.
Artyści, którzy uczestniczą w Projekcie, chcą pokazać wszystkie aspekty bezdomności, używając rożnych mediów, takich jak: malarstwo, fotografia, muzyka i instalacja.

Fotografia – Justyna Stasiak
Malarstwo – Jakub Wasilewski
Muzyka – Mikołaj Wasilewski
Instalacja – wszyscy wymienieni powyżej

Cykl „Lęk” – w trakcie realizacji

Cykl ma zwrócić uwagę odbiorcy na źródła lęku oraz na możliwości uwolnienia się od niego. Uwolnienia, które następuje różnymi drogami, poprzez wiarę, terapię, pracę nad sobą, itp.

Jak wyjść z tego lęku? Co zrobić, kiedy lęk zamienił się w pogardę i nienawiść do drugiego człowieka? Jak wyjść z tyranii i despotyzmu własnego umysłu? Mamy nadzieję, że projekt poruszy ludzką duszę na tyle, że każdy znajdzie odpowiedzi na swoje pytania.

Wykonanie: Jerzy Rymar

Jeżeli jesteście ciekawi projektów Grupy Inter – Art, od której wszystko się zaczęło zapraszamy do zakładki „Historia Grupy Inter – Art”