O Fundacji

Nasza Fundacja powstała w 2020 roku na fundamentach Grupy Inter – Art z Malborka założonej w 2006 r., zrzeszającej wychodzących z uzależnień artystów.

Celem Fundacji jest kontynuowanie misji Grupy Inter – Art. Wspieramy osoby uzależnione i zmagające się z wykluczeniem w powrocie do społeczeństwa. Umożliwiamy im to poprzez organizowanie różnych działań artystycznych, dzięki którym mogą być aktywni twórczo, odkrywać siebie, a jednocześnie pomagać innym i pokazywać, że każdy ma szasnę, żeby na nowo zacząć żyć. Pomimo różnych uzależnień (alkohol, narkotyki, hazard itp.) i stanów emocjonalnych (depresja, lęki, zaburzenia odżywania itp.), można działać dla innych, a sobie po prostu dać szansę.

Dlaczego akurat sztuka?
Ponieważ pozwala wyrazić to co naprawdę jest w nas, pokazuje to jak widzimy świat, ludzi, życie. Pokazuje emocje, uczy wrażliwości, czasami porusza trudne tematy. Sztuka jest częścią nas, jedną z form terapii, wsparciem w wychodzeniu z uzależnienia.